www.asaprojts.se

 

 

Monet och popplarna i Bollerup

 

 

(Ur folklivsforskare Erik Prytz anteckningar, daterat Malmö den 28 augusti 1915).

 

”Märkliga vittnesbörd berättar att en medelålders, skäggig man i kostym och halmhatt sågs ute på fälten kring Hoby, Hannas och Bollerup på Österlen. Detta var troligtvis sommaren 1880 och bör har varit i juli månad, eftersom höet nyligen var slaget.

Pigan Johanna Nilsson på Hoby 8:12 såg en man i ljus kostym sitta i dikeskanten under flera dagar. Hon såg hans penslar och färger och förstod på hans egenartade beteende att han var konstnär.

Mannen hade satt sig så att han hade västersolen i ryggen.

Ett stort fält höstackar låg framför honom. När solen sjönk allt djupare färgades höstackarna, först i klart gult, sedan flammande brandgult och till sist i glödande rött. Skuggorna blev längre och längre och antog de mest fantasifulla kulörer från violett till renaste azurblått.

Mannen i diket satt kvar ända tills stjärnorna började tändas på himlen. Hans kostym syntes som en ljus fläck i skumrasket. Till sist kom en karl med häst och vagn och hämtade honom. De försvann bortåt Bollerupshållet.

Några dagar senare sågs samme man av Ola Jönsson från Bångbacken. Målaren satt nu och betraktade en rad popplar i närheten av Bollerup. Framför honom stod en vit duk på ett staffli. När O.J. återvände senare på eftermiddagen, vilade en färdig målning i gräset och konstnären målade oförtrutet på en ny duk.

Den okände besvarade Jönssons hälsning med något som liknade ”bång soar”.

Förundrad över den ovanliga synen berättade O.J. på kvällen för hustru och barn vad han hade sett.”