www.asaprojts.se

 

 

Goya


Francisco Goya målade Andra maj 1808 och Tredje maj 1808. Det är två stora målningar, kanske 3 gånger 4 meter. De bildar en serie och berättar om några enskilda händelser under 1808 års krig. Napoleon, expansiv som vanligt, gick in i Spanien med sina trupper, och ersatte kung Ferdinand med sin egen bror Joseph. Kriget orsakade kaos och ett oerhört lidande för civilbefolkningen.
Den andra maj attackerade Madridboma de franska soldaterna utanför deras förläggning i nuvarande Malsañakvarteren och dödade många av dem. På Goyas målning är människorna i färd med att döda varandra eller att undkomma slakten och ingen av dem möter betraktarens blick. De enda som ser åt vårt håll är hästarna, mitt i tumultet ser deras uppspärrade och panikslagna ögon in i våra och vi förstår deras dödsångest.
Vedergällningen kom den tredje maj, då de arresterade Madridborna avrättades utanför stadsmurarna. Denna, den mest berömda av Goyas målningar, lyses upp av en stor lykta som står på marken och som ger exekutionspatrullen tillräckligt ljus att kunna skjuta i gryningsmörkret. Det gula lyktskenet lyser upp kropparna på de anklagade som strax skall arkebuseras. Vid deras fötter ligger liken från dem som redan är avrättade. Bland de dödsdömda ser man tydligt munken, som knäpper sina händer, mannen som håller för sina ögon, och den Kristusliknade gestalten i vit skjorta och gula byxor som i en förtvivlad gest sträcker upp armarna.
Bakom dem syns vittnena. En av dem sticker in händerna i munnen, som för att kväva ett skrik. De franska soldaterna står på rad med ryggarna åt betraktaren, anonyma i sina höga mössor, stövlar och med bajonettspetsarna fästade på gevären. Om en sekund är allting över och de som nyss var så fulla liv är en kallnande hög av huvuden, armar och ben. Skotten ekar i natten, blodet sugs snabbt upp av den torra jorden. Allt som blir kvar när liken släpats bort är några bruna fläckar på marken, som snart slickas upp av hundarna och bleks av solen.


Goyas krigsmålningar är evigt aktuella. De visar på de personliga tragedierna som alltid blir följden av en hänsynslös politik - våldtäkterna, stympningarna, hämnden på de oskyldiga. Pradomuseets stora Goyautställning är 2008 års utställning, alla kategorier i konstvärlden. Här visar Goya oss ett bländande måleri parat med psykologi och djupaste medkänsla - det svartaste svarta i krigsbilderna hänger intill ett rörande porträtt av konstnärens lille sonson Mariano med sin senaste leksak.